"Er Lingus" očekuje profit u sledećoj godini

Bez autora
May 26 2010

Irski prevoznik "Er lingus" procenjuje da će ponovo početi da posluje sa profitom tokom sledeće godine i da je otvoren za pregovore sa drugim aviokompanijama o mogućem udruživanju.Bivši državni prevoznik, koji je prethodno odbacio dve neprijateljske ponude njegovog najvećeg akcionara, kompanije "Rajaner" o preuzimanju, pokušava sam da se reši gubitaka koji su pretili njegovom preživljavanju. "Er lingus" je zaiteresovan za partnerstvo i pokušava da proširi globalnu mrežu letova u Irskoj i u inostranstvu, ali, za sada, nema neke posebne kompanije sa kojom se pregovara o udruživanju.

"Er Lingus" očekuje profit u sledećoj godiniIrski prevoznik "Er lingus" procenjuje da će ponovo početi da posluje sa profitom tokom sledeće godine i da je otvoren za pregovore sa drugim aviokompanijama o mogućem udruživanju, izjavio je danas Rojtersu izvršni direktor kompanije Kristof Miler.

Bivši državni prevoznik, koji je prethodno odbacio dve neprijateljske ponude njegovog najvećeg akcionara, kompanije "Rajaner" o preuzimanju, pokušava sam da se reši gubitaka koji su pretili njegovom preživljavanju.

- "Er lingus" je zaiteresovan za partnerstvo i pokušava da proširi globalnu mrežu letova u Irskoj i u inostranstvu, ali, za sada, nema neke posebne kompanije sa kojom se pregovara o udruživanju - kazao je on.

"Er lingus", čiji se operativni gubitak povećao četiri puta u 2009. godini, bio je prinuđen da smanji troškove kako bi preživeo i uspeo da se odupre neprijateljskoj ponudi "Rajanera". Irski avioprevoznik planira da godišnje uštedi 97 miliona evra.

Kompanija je prevezla u aprilu skoro za četvrtinu putnika manje na godišnjem nivou zbog "vulkanske krize" kada su letovi bili obustavljeni čitavu sedmicu, što će irskog prevoznika koštati najmanje 20 miliona evra.

Početkom maja uprava "Er lingusa" saopštila je da je ohrabrena drastičnim smanjivanjem gubitaka u prvom tromesečju 2010, ali je i dalje oprezna u prognozi poslovanja u čitavoj ovoj godini, jer ne može da proceni posledice poremećaja saobraćaja zbog vulkanskog pepela sa Islanda.

U prvom tromesečju kompanija je prepolovila operativni gubitak na 37,8 miliona evra, u odnosu na finansijski manjak u istom periodu prethodne godine od 74,8 miliona evra.

Irski diskontni prevoznik "Rajner" je krajem 2008. godine ponudio 750 miliona evra za kupovinu rivalskog "Er lingusa", što je bilo upola manje od ponude u 2006, koju je blokirala Evropska unija, ocenjujući da je reč o "neprijatelsjkoj ponudi." "Rajaner", koji već drži 29,82 procenata "Er Lingusa", saopštio je da ponuda od 1,40 evra u kešu po akciji za 28 procenata veća od prosečcne cene deonica "Er Lingusa" u tom trenutku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik